Skroter bærekraftdirektør, går for innsatsgruppe
– Ambisjonene og strategiene har vi, fokuset fremover blir praksis, helhet og bransjens forsømte blikk på sosial bærekraft, sier Kenneth Dahlgren som leder den nye bærekraftgruppen i Aspelin Ramm.
Aspelin Ramm har lenge gått foran som godt eksempel på bærekraftig utvikling av byene våre. Prosjekter som Vulkan og Union Brygge i Drammen, men også mindre satsinger som Dælenenggata 36 og Nordre gate 20–22, står trygt som eksempler på hvordan kreativitet og ambisjoner i byutvikling både kan bidra til å redusere miljøbelastninger og tilføre viktige kvaliteter til bylivet. Men en klimavennlig by er ikke nødvendigvis en god by, på samme måte som en bolig som følger tekniske forskrifter ikke nødvendigvis er en god bolig. I tiden som kommer vil Aspelin Ramm jobbe enda hardere med å realisere best mulig prosjekter på klimavennlige premisser, men med økt bevissthet på sosial bærekraft og de kvalitetene som bygger oppunder et samfunn som det er godt å leve i.
– Bærekraft er ikke lenger en X-faktor for å skille seg fra konkurrenter, bærekraft ligger nå som et premiss for alt vi gjør i eiendomsbransjen. Dette premisset vil bli stadig tydeligere, fulgt av stadig strengere krav i tiden som kommer. Det er selvsagt noe vi ønsker velkommen. Men det krever også at vi rigger oss noe annerledes. Dette er grunnen til at vi nå iverksetter en ny organisering for å jobbe med bærekraft i våre prosjekter og forvaltningsportefølje. Vi kaller det bærekraft 3.0, sier Gunnar Bøyum, administrerende direktør i Aspelin Ramm.
Aspelin Ramm var en av de første i bransjen med egen bærekraftdirektør. Nå skal i stedet en egen innsatsgruppe med representanter fra samtlige avdelinger sørge for å iverksette tiltak horisontalt og koordinere vertikalt. Medlemmene vil hver for seg forvalte en spisset kompetanse på bærekraft forankret i sin avdeling og plass i verdikjeden, fra tidlig fase og utvikling til marked og drift. Gruppen ledes av sjef for byutvikling, bærekraft og samfunn, Kenneth Dahlgren.
– Dersom vi skal bidra til å nå Paris-avtalens målsettinger om utslippsreduksjon, må vi bli mye mer konkrete framover. Vi er allerede «hands on» i stor grad, spesielt på byggeplass og i drift, men vi må bli enda bedre på å legge til rette i tidlig fase og følge opp når bygget er ferdig. Dette krever at vi har bedre forståelse for hva handlingsrom for bærekraft representerer i de ulike fasene, og at ideer og meninger slipper til på rett tidspunkt i prosessen. Overordnet handler det om å bidra til jordklodens eksistensgrunnlag, men samtidig realisere enda bedre byer, med enda bedre nabolag, bedre bygulv, boliger, arbeids- og møteplasser, sier Kenneth Dahlgren.
Den nye bærekraftgruppen, fra venstre: Grete Sivertsen, markeds-og kommunikasjonssjef, Kenneth Dahlgren, sjef for byutvikling og samfunn, Knut Halvor Stensrud, konsernregnskapssjef, Arnulv Eskeland, prosjektsjef og Oddbjørn Berget, teknisk sjef. Foto Finn Ståle Felberg
Flere hoder tenker bedre enn ett
I perioden med Covid-19 og nedstenging av samfunnet er folk blitt mer oppmerksomme på de kvalitative dimensjonene ved arkitektur og byutvikling, men også viktige spørsmål knyttet til miljø og bærekraft.
– Dette medfører tydeligere forventninger til hva vi skal bygge, samt tydeligere krav til hvor og hvordan det skal bygges. Sånn sett anser Aspelin Ramm tidspunktet for riktig å teste ut nye måter å jobbe med bærekraft på. Det er ingen enkeltperson som kan alt om bærekraft, men mange hos oss kan veldig mye knyttet til sitt fag og de problemstillinger vi står i daglig. Derfor ønsker vi nå å teste ut en modell hvor vi som jobber med utfordringene får mer eierskap og påvirkning overfor de faktiske løsningene, og samtidig forholde oss til helheten, sier Dahlgren.