Naturbaserte løsninger
Hvordan kan landskapsarkitekter skape gode livsbetingelser for hele det urbane økosystemet? Simon Klindt og Eirik Bruuns masteroppgave førte til finaleplass i Aspelin Ramm-prisen 2023.
Tekst: Linn Carin Dirdal
Som en del av landskapsarkitekturstudiene ved Københavns Universitet har Simon Klindt og Eirik Bruun skrevet masteroppgaven Den Grønne Kødby – Nature-based Solutions for Urban Resilience in Kødbyen, Copenhagen. Med utgangspunkt i Kødbyen i København ser de nærmere på byers motstandsdyktighet i møte med klimaendringer og økt urbanisering, med naturbaserte løsninger som virkemiddel.
– Vi ville utnytte friheten vi har som studenter til å utforske et tema som er pålagt rigide lovverk og regler, som i dag hindrer at profesjonelle kan jobbe med og utforske løsninger for området, sier Klindt.
– Naturbaserte løsninger bringer med seg flere positive sider enn en teknisk løsning for håndtering av overvann, for eksempel. Et parkområde som håndterer overvann vil ofte lage habitater for dyr og planteliv, men også forskjønne selve området. Det kan ikke et rør eller en stormsluse tilby, sier Bruun.
Et sammensatt økosystem
Kødbyen er et byområde sentralt i den danske hovedstaden, hvor alle slakteriene tidligere var samlet. I dag har kafeer, restauranter og gallerier tatt over. De to landskapsarkitektene, som har brukt området aktivt gjennom studieperioden, syntes Kødbyen fremsto grå og underutviklet med tanke på potensialet i byrommet.
– Det er et sammensatt område med mange ulike brukere, forskjellige utfordringer og kvaliteter, og historisk dybde. Det gjør det ekstra spennende å jobbe med. Det er en hotspot for urban kompleksitet, sier Klindt.
I oppgaven presenterer de konkrete tiltak for forbedring med utgangspunkt i naturbaserte løsninger, hvor naturens prosesser og egenskaper integreres med eksisterende bebyggelse og forhold.
– Tradisjonelt har man tenkt at by og natur går på bekostning av hverandre. Men jeg tror at hvis vi skal klare å nå klimamålene, og samtidig bygge robuste og motstandsdyktige byer, så må vi tenke på byen som et økosystem hvor bygninger, mennesker, planter og dyr er en del av samme syklus, sier Bruun.
Rører ved et reelt problem
Bruun bor for tiden i København, hvor planen er å skaffe seg relevant arbeidserfaring. Simon bor i Oslo, og jobber som landskapsarkitekt for Multiconsult. Å vinne Aspelin Ramm-prisen vil bety mye for begge.
– Det vil vise viktigheten av problemstillingen vi belyser. Klimaforandringene og problemene vi ser i byene, med ekstremnedbør og tap av biodiversitet, er et reelt problem. At det får anerkjennelse og blir løftet opp slik at flere kan diskutere det tror jeg kommer alle til nytte, i alle fall fra et bærekraftperspektiv, sier Klindt.
– Et av målene med oppgaven var at den kunne få et liv etter innleveringen. Det er kult at det gikk, sier Bruun.
Om Aspelin Ramm-prisen:
For niende år på rad deler Aspelin Ramm ut pris til den beste masteroppgaven i byutviklings- og eiendomsfag. Målet er å løfte frem unge byutviklere i jakten på bærekraftige og fremtidsrettede løsninger for by- og stedsutvikling. Vinneren kåres under byutviklingskonferansen Oslo Urban Week 12. september 2023, og mottar en premie på 30 000 kroner.De to andre finalistene får 10 000 kroner hver.
Juryen for Aspelin Ramm-prisen består av juryleder Marianne Skjulhaug, rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO), Ida Aall Gram, konsernsjef i Aspelin Ramm, Per Gunnar Røe, professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved UiO, og Elin Børrud, professor i By- og regionplanlegging ved Fakultet for landskap og samfunn ved NMBU.