Hederlig omtale til Vulkanområdet med Mathallen i Oslo bys arkitekturpris
Vulkanområdet mottok i dag hederlig omtale i Oslo bys arkitekturpris
Vulkan er forvandlet fra nedlagt industriområde til et helt nytt byområde som er et trekkplaster for Oslos befolkning og gjester fra inn- og utland.
Siden Vulkan Jernstøberi ble nedlagt mot slutten av 1950-tallet har bygningene på Vulkanområdet vært utleid til ulike næringsformål. I 2003 kjøpte Aspelin Ramm Eiendom og Anthon B Nilsen Eiendom området og etablerte Vulkan Eiendom. LPO arkitekter vant konkurransen om å forme området. De opprinnelige bygningene er bevart og transformert, og nye bygg har kommet til.
– I arbeidet vårt ønsker vi å bruke arkitektur for å skape gode byområder og bruker ofte konkurranser og parallelloppdrag for å bidra til kreativitet og innovasjon. Vulkanområdet virker. Det er stort når denne måten å tenke byutvikling på når finalen i hovedstadens og folkets egen arkitekturpris, sier administrerende direktør Gunnar Bøyum i Aspelin Ramm Eiendom.
– Målet var å transformere dette døde industriområdet til en levende bydel. Hovedgrepet var å binde området sammen med naboområdene gjennom aksene nord-syd og øst-vest, bruke god arkitektur og jobbe med riktig innhold, sier adm. direktør Peder Chr. Løvenskiold i Anthon B Nilsen.
Mathallen og energiverk
Vulkanområdet brukes av alt og alle. Ikke minst har Mathallen i det gamle broverkstedet blitt et stort trekkplaster som bidrar til trafikk og lønnsomhet for hele området. I Mathallen er det kulinarisk skole, matservering og –handel og utstillinger som har inkludert så vel kyr som biler.
Vulkan har sitt eget, miljøvennlige energiverk for oppvarming og kjøling av bygninger og matvarer. Også med bildeling og P-hus for sykkel går området i bresjen for miljøet. Mangfoldet er stort – med hoteller, Bellona-kontorer, Westerdals og Einar Granum (skoler), barer, restauranter og konsertscenen Vulkan Arena som brukes til alt fra rockekonserter til gudstjenester.
– Det kunne ha vært fristende å gjøre hele jobben selv, men vi anbefalte likevel Vulkan Eiendom å bruke flere arkitekter til å tegne enkeltbyggene. Dette har bidratt til det mangfoldige uttrykket som preger Vulkanområdet, uttaler arkitekt Lars Haukeland i LPO arkitekter.
Arkitektonisk mangfold
I tillegg til LPO er Kristin Jarmund Arkitekter og Niels Torp as Arkitekter MNAL blant arkitektfirmaene som har bidratt med å tegne bygg. Selv om livet på bakken i byrommet og ikke enkeltbygningene har stått i fokus, har flere av bygningene fått stor oppmerksomhet i inn- og utenlandsk presse. Det gjelder også to bikuber fra Snøhetta. De er plassert på taket over lobbyen i Dansens Hus som også er utformet av Snøhetta.
Vulkan er tidligere tildelt Betongelementprisen i 2012 for Vulkan Søndre Kvartal, Cityprisen i 2012, Narud Stokke Wiigs jubileumspris i 2011, Oslo Venstres miljøpris i 2010 for Bellonahuset. Mathallen er dekorert med Olavsrosa (Stiftelsen Norsk Kulturarv) og ble i 2013 kåret til Årets handelsbedrift. Oslo kommune ble tildelt Statens bymiljøpris 2012 for blant annet Vulkanområdet.
Westerdalsbygget var nominert til Statens byggeskikkpris 2012.
Siden 2009 er Vulkan Eiendom en del av Aspelin Ramm-konsernet, og eier gjennom datterselskaper Dansens Hus, Mathallen, Bellonahuset, Scenebygget samt næringsarealer inkludert hoteller i Søndre og Nordre kvartal . «Gamle Broverksted» eies av Anthon B Nilsen.
Prosjekter fra Aspelin Ramm har også tidligere nådd helt til topps i Oslo bys arkitekturpris. I 2012 vant datterselskapet Infill-prisen. Finaleplass med hederlig omtale gikk til Tjuvholmen i 2013 og Dælenggata 36 i 2014.
Se også presserom med bilder for nedlasting på www.vulkanoslo.no.
Bilder – klikk her for å laste ned bilder (fra Dropbox).
For nærmere informasjon, vennligst ta kontakt med markedsdirektør Sverre Landmark i Aspelin Ramm Eiendom på telefon 918 31 320.