– Om man jobber bevisst med universell utforming, får man en by alle kan bo i
Forsterker Oslos klimastrategi sosiale forskjeller og ulikheter for dem med nedsatt funksjonsevne? Ja, mener Ynge Bråten, vinner av årets Aspelin Ramm-pris.
– Det er veldig stas å vinne Aspelin Ramm-prisen. Jeg har jobbet mye med masteroppgaven, og jeg er glad for at denne tematikken synliggjøres av tildelingen. Samtidig har oppgaven vært avhengig av informantene mine, så jeg vil gjerne dele prisen med dem, sier Yngve Bråten.
I masteroppgaven «The (dis)ableisation ofenvironmental governance: A qualitative exploration of the ‘disablingeffects’ of Oslo’s climate strategy», skrevet ved Universitetet i Oslo, utforsker Bråten hva slags ringvirkninger Oslos grønne transformasjon har for hverdagen til dem med nedsatt funksjonsevne.
Tar miljøvennlige strategier egentlig hensyn til personer med bevegelsesutfordringer? For hva skjer når for eksempel rullestolbrukere blir fullstendig avhengig av offentlig transport som ikke er universelt utformet?
– Det jeg ser på i oppgaven er hvordan klimastrategier ofte er bygget på etablerte verdenssyn eller ideer. Hvordan man forstår og erfarer verden er utslagsgivende for hvilke problemer man får øye på – og hvordan man løser dem.
Foto Nicki Twang/Pixel & Co
En by for alle
«Oppgaven belyser grundig og godt «hull» i kommunens mobilitetsplanlegging og utfordringer for funksjonshemmede», skriver juryen i sin begrunnelse for hvorfor Bråten er vinner av Aspelin Ramm-prisen.
– Er det en utopisk å tenke at det ikke skal finnes noen barrierer for dem med funksjonsnedsettelser? Ja, det er en utopi. Det jeg ønsker å oppnå, er å øke bevisstheten rundt problematikken, sier han.
Med utgangspunkt i post-strukturalistisk, feministisk teori, forklarer Bråten hvordan sosiale forskjeller kan forsterkes når byutviklere kommer fra samme bakgrunn. Han etterlyser inkluderingen av flere stemmer fra dem med funksjonsvariasjoner og med nedsatte funksjonsevner når fremtidens klimapolitikk utformes. Bare sånn kan en by representere hele befolkningen.
– Om man jobber bevissthet med universell utforming, får man en by alle kan bo i.
Gode klimatiltak
Bråten understreke at han på ingen måte ønsker å motarbeide klimatiltak.
– Poenget mitt er ikke at det skal være enten eller. Det er ingen motsetning mellom grønn bærekraft eller sosial bærekraft. Problemet oppstår når den grønne bærekraften skaper barrierer for dem med funksjonsnedsettelser eller funksjonsvariasjoner, sier han.
– Intensjonen med masteroppgaven ikke å si noe om ambisjonsnivået til Oslos klimastrategi, for mindre utslipp er bra. Jeg ønsker bare å åpne opp for andre måter å se verden på. Da kan man se at en universelt utformet klimastrategi gagner alle.