Baker med ny miljøteknologi
Som første i Norge har Mesterbakeren startet med gjenvinning av overskuddsvarme fra bakeproduksjonen
I forbindelse med byggingen av Mesterbakerens nye bakeri på Alna, har gårdeier Aspelin Ramm og Mesterbakeren investert i en løsning for å gjenvinne varme fra bakeovnene, som benyttes til å varme opp varmtvann i bakeriet. I et moderne bakeri bakes brødene med damp for å gi bakverket den riktige kvaliteten. I en ovn oppnår dampen svært høye temperaturer, og normalt går dampen rett i avtrekk uten at varmen utnyttes. Dette har Mesterbakeren tatt tak i, og ønsker å sette en ny miljøstandard for bakeindustrien.
– Vi ser store potensialer for energibesparelser i våre bakerier, og var derfor svært positive da Aspelin Ramm foreslo for oss at vi skulle samarbeide om å bygge et varmegjenvinningsanlegg basert på damp, forteller Øystein Rabben, anleggsutvikler hos Mesterbakeren.
Energibesparelsen er på størrelse med energiforbruket til en liten bygård, og er et lite skritt i riktig retning for å gjøre næringslivet grønnere. Prosjektet har fått ENOVA-støtte på 0,47 millioner kroner for å ha tatt i bruk ny teknologi. Totalt har gjenvinningsanlegget en investeringsramme på 1 millioner kroner.
De miljøvennlige bakevarene er å finne i REMA 1000 sine butikker i Oslo-området.
For mer informasjon:
Mesterbakeren:
Øystein Rabben, anleggsutvikling, tlf.: 476 19 270, mail: oystein.rabben@mesterbakeren.no
Aspelin Ramm Eiendom:
Isak Oksvold, miljødirektør tlf.: 920 20 005, mail: isak.oksvold@aspelinramm.no
REMA 1000:
Havva Kara, sjef for miljø og ansvarlige innkjøp, tlf.: 926 94 422, mail: havva.kara@rema.no